Kraniosakral terapi

Jag blev färdig terapeut i januari 2022. 
Jag gick min utbildning på Apelgården på Tjörn för Caroline Monthelie. 
I februari 2022 började jag utbildning till kraniosakral terapeut på människa.

Håll gärna koll på min facebook-sida där min turlista finns, om jag passerar eller befinner mig i dina hemtrakter. Går givetvis bra att boka in andra datum och tider.

Prislista

Humanbehandlingar gör jag hemma på gården eller hemma hos dig. Behandlingen sker fullt påklädd men gärna med lite mer löst sittande kläder. Du kommer ligga på en massagebänk på rygg. Får du behandling hemma hos dig, se till att vi är på en lugn plats.

 


Avslutade delkurser häst:

Delkurs 1: Bogar/skulderblad och framben/armar, lymfsystemet/immunförsvaret samt korsbenet.

Delkurs 2: Ryggrad (halskotor, bröstkotor, ländkotor, korsben, svanskotor), diafragman, bröstben, linea alba, börjat på skallen (occiput, frontal, pariental, nasal), midline. 

Delkurs 3: Bakben, fascia, fortsättning på skallen (temporal, mandibula, etmoid, sphenoid, SBS).

Delkurs 4: Bäcken och ligament, SI-leder, käkleder (TMJ), tungbenet (hyoid), plogbenet (Vomer), höftböjarna (iliopsoas), kastrationsärr/-trauma, kranialnerverna.

Delkurs 5: Bäckenbotten, adduktorerna, pretrachealfascian, halskotpelaren, palatine, ventrikelsystemet, centrala nervsystemets membran och duratuben.

Delkurs 6: Nervsystemet, endokrina systemet, trauma, inre organen, reproduktionssystemet

Att tänka på inför behandling

 

  • Hästen ska vara torr.
  • Ta gärna in hästen en stund innan behandlingen och låt den äta så den är relativt nöjd innan behandling, om vi inte beslutar att behandla i dess hage. 
  • För bästa resultat sker behandlingen på en för hästen lugn och trygg plats.
  • Är hästen vaccinerad eller avmaskad, avvakta med behandling 2-3 veckor.
  • Efter behandling bör hästen vila samma dag och gärna 1-2 dagar efter, promenader går bra. Ska hästen skos samma dag görs behandlingen efter skoning.
  • Om du väljer KS terapi för din häst rekommenderas att du undviker bl.a. djupvågsbehandling och stötvågsbehandling minst 1 månad efter KS behandlingen. Använder du KS till din häst långvarigt bör du helt undvika dessa typer av behandlingar då hästens system är vidöppet och vant sig vid mjukare metoder.

 

När är det olämpligt att behandla?

· Feber

· Pågående infektion

· Dräktighet/Graviditet

· Epilepsi

· Stroke

· Cancerbehandling

· Behandlas med smärtstillande eller antibiotika

 

Vad kan behandlas/lindras?

· Rörelsestörningar:hästen rör sig orytmiskt, går på dubbla spår, arbetar olika i vänster och höger varv, hoppar snett över hinder, har svårt att ställa upp sig lika på alla fyra hovarna, svårare att fatta galopp åt ett håll, drar snett i vagnen, sadeln drar snett, m.m.

· Humörsvängningar: hästen blir lätt stressad och nervös, deprimerad och ovillig att arbeta, sur vid sadling/selning/borstning/betsling/sadeltvång.

· Behandlad för skador: sekundära hältor eller ryggproblem kan uppstå och finnas kvar efter att den ursprungliga skadan läkt ut. Symptomen är ofta små till en början men problemen ackumuleras och kan så småningom leda till nya skador.

· Smärtor i käkled, nacke, rygg, bäcken

· Sned i nacke, bogar, bäcken

· Musklar sig dåligt eller ojämnt, muskelkramper, spända muskler

· Dålig cirkulation, svullnader, gallor pga. dåligt lymfdränage

· Diffusa problem

· Drabbas ofta av infektioner

· Akuta trauman: hästen går omkull, rullat fast i boxen, gått över/under bommen i transporten, m.m.

 

Normalt brukar en tydlig förändring hos hästen visa sig efter 3 – 4 behandlingar men det är väldigt individuellt och beror på vad problemet är och hur länge hästen har haft problemet. Låt gärna din häst få en kraniosakral behandling då och då i förebyggande syfte. Det ger hästen bättre förutsättningar att prestera det du önskar. Med den kraniosakrala behandlingens unika metoder att arbeta via kroppens fascia når man mycket djupare än med t ex traditionell massage.

Vad är Kraniosakral terapi?

En kraniosakral terapeut är tränad i att med sina händer identifiera de avvikelser som kan uppstå i fascians rörelsemönster. Terapeuten assisterar och ger kroppen möjlighet att hitta tillbaka till sina ursprungliga rörelser. När kroppens fascia känner igen sina originalrörelser skapas förutsättningar för en inre läkning hos kroppen. Många kunder upplever en positiv känsla och beskriver den som en känsla av avslappning, bättre sömn, bättre stresstålighet m.m. efter behandlingen. Djurägare beskriver ofta att deras hund eller häst upplevs som gladare och mer tillgänglig som en första reaktion på behandling.

​ En av pionjärerna inom osteopati var William.Garner Sutherland (1873 -1954) som utforskade det kraniosakrala systemet (ett fysiologiskt system) som finns mellan skallen (kranium) och korsbenet (sacrum) samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan. Det här systemet rör sig i en särskild rytm precis som hjärt- och kärlsystemet. Dr.Sutherland upptäckte att det gick att påverka det kraniosakrala systemet med olika behandlingstekniker. Kraniet och sacrum (korsbenet) har givit namn år kraniosakral terapi.

Dr. Sutherland utvecklade kraniosakral terapi till att omfatta mer än skalle, ryggrad och korsben. Detta har bidragit till kunskap och förståelse för hur man kan behandla alla vävnader, ryggkotor, leder och organ. Kroppen är en helhet där alla strukturer är sammanlänkade med varandra genom bindväv, fascia. Detta förklarar varför en obalans i en del av kroppen kan ge påverkan i en helt annan del av kroppen. De senaste åren har tvärvetenskaplig forskning bekräftat kraniosakral terapis inställning till att fascian är en helhet som är I kontakt med hela kroppen.

 

(Text kopierat från Apelgården)